Pomohl by dvojí standard českému zdravotnictví?

V souvislosti se zdravotnictvím se často řeší, zda by se mělo přejít na dvojí standard, popřípadě vícestupňový. Myslím si, že ano. Rozhodně bych se tomu nebránila. Pokud jsou lidé ochotní a schopní si zaplatit nadstandard, tak proč jim ho neumožnit?

Kritici s oblibou říkají, že chudí lidé v tu chvíli nedosáhnou na standard, ale to si nemyslím. Samozřejmě by záleželo na nastavení a jednoznačném uchopení i po legislativní stránce, aby si to každá nemocnice nemohla dělat podle sebe.

Za sebe bych viděla řešení, aby všichni bez rozdílu měli nárok na průměr. Speciálně u nás v České republice je průměr pořád hodně dobrá péče.

A k tomu by každý měl mít možnost si připlatit například kvalitnější endoprotézy. U nás je typ endoprotézy momentálně daný podle věku, ale proč by si třeba starší bohatý člověk nemohl zaplatit endoprotézu, která se dává lidem o 20 let mladším?

Myslím, že by to do zdravotnictví mohlo přinést zajímavé částky. Dnes se tyto kroky stejně různě obchází, například se nemocnicím dávají „sponzorské dary“. Také proto by bylo lepší, kdyby se systém připlácení za lepší služby zlegalizoval a přešel tak na transparentní režim. A aby tuto možnost dostal každý, kdo o ni bude mít zájem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *