České zdravotnictví je často před Západem, ale stále jsou zde stopy socialismu

Nedokážu říct, že bych měla vybraný stát, o kterém bych řekla, že je pro mě vzorem, jak ideálně financovat zdravotnictví. Náš systém zdravotní péče je velmi solidární. A největším plátcem zdravotního pojištění je v něm stále stát, který zdravotním pojišťovnám odvádí platby na takzvané státní pojištěnce (děti, seniory, maminky na rodičovské dovolené). Ale je pravda, že u nás pořád nacházíme stopy socialismu. Lidé často mají pocit, že oni na tu nejvyšší zdravotní péči mají nárok, a že je povinnost státu jim ji zajistit.

Jenže jsou v tom velké peníze. Žádné zdravotnictví světa není schopné dát všem svým občanům nejvyšší současnou moderní léčbu. Vidím to na svých dětských pacientech, kteří pobývají například ve Velké Británii. Pozoruji, jak si jejich rodiče najednou váží toho, co je u nás dostupné. Péče, kterou tady považujeme často za automatickou a samozřejmou, tam funguje jinak. A týká se to třeba i pouhé možnosti dostat na vyšetření k lékaři.

Rodiče občas raději přiletí zpátky do České republiky, aby mohli druhý den přijít do ordinace, přestože jim to vymlouvám. Oni mi však odpovídají, že je to vyjde finančně úplně stejně, pouze u nás mají to ošetření druhý den a ve Velké Británii by čekali třeba týden nebo 14 dní.

Věřím, že naše zdravotnictví je na tom velmi dobře, a to i v porovnání se Západem. Obecně si však myslím, že by bylo žádoucí, aby se zvýšila spoluúčast pacientů už jen kvůli jejich motivaci. Tím, že je péče téměř zadarmo, si jí lidé neváží a někdy k ní přistupují velmi nezodpovědně. Bylo by to výchovné a ve svém důsledku prospěšné pro všechny.

27. 8. 2022 v brzkých ranních hodinách Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana a přijala novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Zraky novinářů i veřejnosti se upínaly především k letošnímu snížení výše plateb za státní pojištěnce. Na pokrytí 14 miliard výpadku mají zdravotní pojišťovny na rezervních účtech 60 miliard korun. Důležitá je však zákonem stanovená valorizace těchto plateb. Vstupuje v platnost 1. 1. 2023 a je to něco, po čem zdravotníci volali již více než 20 let. Mechanismus je shodný jako u valorizace důchodů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *